4 τρόποι για να νιώσεις ότι κάνεις ήδη αρκετά!

Το πιο εύκολο πράγμα στον πλανήτη είναι να κριτικάρεις τον εαυτό σου για το ότι «δεν κάνεις αρκετά» αλλά αυτό στην πραγματικότητα το μόνο που κάνει είναι να χειροτερεύει τα πράγματα. Οι άνθρωποι που ενδίδουν στην αυτοκριτική, σε υπερβολικό βαθμό, τείνουν να παρουσιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό σημάδια κατάθλιψης και κατ’ επέκταση να είναι λιγότερο παραγωγικοί.
Οι διαφορετικές καταστάσεις βέβαια χρειάζονται και διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης φυσικά. Εάν θρηνείς ή βιώνεις κάποια έντονη συναισθηματική αναταραχή θα σε βοηθήσει να αποδεχτείς ότι και μόνο που πέρασε αυτή η μέρα είναι αρκετό. Ίσως σε δυσκολεύει το να ολοκληρώσεις μία ενέργεια ή να συγκεντρωθείς σε μία μόνο πράξη κάθε φορά. Οποιαδήποτε και αν είναι η συνθήκη που βιώνεις, οι τεχνικές που θα σου προτείνω παρακάτω θα σε βοηθήσουν να υποκινήσεις νέες νοητικές προοπτικές ενώ άλλες θα σε βοηθήσουν να συγκεντρωθείς στο να προσαρμόζεις την αντιμετώπιση/ συμπεριφορά σου και να ενισχύσεις τη συμμετοχή σου σε σημαντικές δραστηριότητες εξαφανίζοντας την ανησυχία σου ότι δεν κάνεις αρκετά.
1. Βρες την επιτυχία της ημέρας σου
Αντί να δημιουργείς κάθε πρωί μία λίστα με αυτά που έχεις να κάνεις μέσα στη μέρα σου η λεγόμενη «to-do» list, γράψε στο τέλος της ημέρας σου μία λίστα με όλο αυτά που ολοκλήρωσες μέσα στη μέρα σου, η λεγόμενη «done» list. Γράψε τουλάχιστον 10 πράγματα που ολοκλήρωσες σήμερα τα οποία που βοήθησαν τη ζωή σου ή κάποιον άλλον. Θυμήσου, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Το στρώσιμο του κρεβατιού ή το πλύσιμο των δοντιών φαινομενικά ίσως να φαντάζουν ασήμαντα, όμως κάθε πράξη είναι ευεργετική και μετράει.
Το να βρεις την επιτυχία της ημέρας σου αφορά την εκτίμηση και όχι την αξιολόγηση. Ο στόχος εδώ είναι να καλλιεργήσουμε ευγνωμοσύνη για το πόσα πολλά θετικά καταφέραμε και όχι τι κάναμε ή πόσο καλά το κάναμε. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα χτίσεις αισθήματα ενθάρρυνσης και ορμής καθώς επίσης και χαλάρωσης μιας και βλέπεις γραμμένα μπροστά σου όλα αυτά που κατάφερες να ολοκληρώσεις.
2. Δράσε πριν σου αρέσει
Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να βρουν κάποιο κίνητρο προτού ξεκινήσουν να συμμετέχουν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως η άθληση ή το γράψιμο. Μπορεί στην αρχή να σου φανεί αντιδιαισθητικό, αλλά μπαίνοντας κατευθείαν μέσα σε μία δραστηριότητα ακόμα κι όταν δεν έχεις κανένα απολύτως κίνητρο έχει αποδειχτεί ότι συχνά οδηγεί σε αίσθημα παρακίνησης.
Αυτή η τεχνική ονομάζεται ενεργοποίηση συμπεριφοράς: η ενασχόληση με προγραμματισμένες δραστηριότητες που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους και τις αξίες σου, ακόμα κι αν δεν σου αρέσει αυτή τη στιγμή. Η ενεργοποίηση συμπεριφοράς είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη, το άγχος και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή τη γνωστική θεραπεία).
3. «Τεμάχισε» τους στόχους της ημέρας
Θα ήθελες όλο σου το σπίτι να είναι πολύ πιο οργανωμένο; Το ίδιο και εγώ. Ωστόσο, οι επαγγελματίες διοργανωτές Clea Shearer και Joanna Teplin συμβουλεύουν τους πελάτες τους να ξεκινήσουν με ένα μόνο συρτάρι ή μια απλή εργασία, όπως το να καθαρίσουν τα ληγμένα τρόφιμα. Εξηγούν ότι ο εντοπισμός ενός μικρού, διαχειρίσιμου στόχου αυξάνει την αυτοπεποίθηση και καθιστά λιγότερο πιθανό να κατακλυστείς και να τα παρατήσεις.
Έτσι, ο «τεμαχισμός» των «μακροεργασιών» σε «μικροεργασίες» είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κάνουν εργασία υψηλότερης ποιότητας, να είναι πιο ανθεκτικοί σε διαλλείματα και να τις βρίσκουν ευκολότερα από τις «μακροεργασίες».
4. Η κάθε στιγμή μετράει
Το να βγάλεις τα σκουπίδια έξω ή να απαντήσεις σε email μπορεί να φαίνονται ενοχλητικά εμπόδια για κάποια πιο ουσιαστική εργασία. Ή ίσως νιώθείς ένοχος όταν αφιερώνεις χρόνο σε χόμπι.
Αυτό που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να συντονίσεις τις σωματικές σου αισθήσεις σε ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή, να αυξήσεις τη διανοητική σου παρουσία κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Πώς θα το κάνεις αυτό; Μπορείς να παρακολουθήσεις πιο προσεκτικά την υφή της σακούλας ή την πίεση των δακτύλων σου όσο πληκτρολογείς το email.
Σε κάθε περίπτωση, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι η τρέχουσα δραστηριότητα είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνεις ή να σκεφτείς αυτήν ακριβώς τη στιγμή καθώς η αύξηση της προσοχής στις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της παραγωγικότητάς σας.
Πηγή: https://greatergood.berkeley.edu/article/item/five_ways_to_feel_like_youre_doing_enough

Σπυριδούλα Βουγιούκα
H Σπυριδούλα Βουγιούκα είναι μία ενθουσιώδης συγγραφέας και digital marketer που αγαπά να προσφέρει και να δημιουργεί, με εμπειρία στο Copywriting, Social Media Management και Content Creation. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα σκυλάκια, στα ζεστά brownies και τα μακαρόνια.