4 τρόποι για να πάψεις να σκέφτεσαι ότι θα συμβεί το χειρότερο

Εάν έχεις την τάση να ανησυχείς για τα χειρότερα σενάρια, είναι πιθανό να βάλεις τον εγκέφαλό σας σε διαφορετικό δρόμο.

Φαντάσου ότι είσαι νεαρός και έχεις μια συνέντευξη για μια νέα δουλειά αύριο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να σκεφτούν τι είδους ερωτήσεις θα τους κάνουν ώστε να προετοιμαστούν ή να φανταστούν τη συνέντευξη να πηγαίνει καλά. Για άλλους, η σκέψη μιας συνέντευξης θα τους κάνει να ανακατεύονται όλη τη νύχτα σκεπτόμενοι κάθε δυνατό σενάριο – ανεξάρτητα από το πόσο περίεργα μπορεί να είναι αυτά. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα ενός γηραιότερου ανθρώπου είναι να θέλει να βγει έξω βόλτα να απολαύσει την ηλιόλουστη μέρα. Όμως αντί να σκεφτεί πόσο όμορφα θα είναι έξω οπού ο ήλιος θα του ζεστάνει το κορμί και ο ήχος των πουλιών θα γαληνέψουν την ψυχή του, εκείνος σκέφτεται χίλιους δύο τρόπους που μπορεί να πάθει κακό και κανείς δε θα βρεθεί να τον βοηθήσει. Εάν είσαι κάποιος που έχει την τάση να κάνει το δεύτερο, είσαι επιρρεπείς σε καταστροφές.

Η καταστροφολογία είναι μια τάση να υποθέσει κανείς ότι το χειρότερο θα συμβεί όταν φαντάζεστε μια μελλοντική κατάσταση — ακόμα κι αν έχει αποδείξεις ότι αυτό δεν είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι που τους αρέσει να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο (και επομένως είναι δυσανεκτικοί στην αβεβαιότητα) είναι πιο πιθανό να καταστροφολογήσουν. Αυτό έχει συνδεθεί με το άγχος – υποδηλώνοντας ότι η συχνή καταστροφολογία μπορεί να είναι ένας παράγοντας για την ανάπτυξη ορισμένων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Πάμε να δούμε 4 απλούς τρόπους για να μπλοκάρεις αυτά τα αρνητικά σενάρια: 

  1. Πάρε τις αποφάσεις το πρωί, ο εγκέφαλός είναι πιο ξεκούραστος

Συχνά ανησυχούμε για το μέλλον τη νύχτα. Όταν κοιμόμαστε, η δραστηριότητα στο λογικό μέρος του εγκεφάλου μας μειώνεται και η δραστηριότητα στο πιο συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου μας αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα, τείνουμε να χρησιμοποιούμε τον συναισθηματικό μας εγκέφαλο για να απεικονίσουμε το μέλλον όταν είμαστε ξύπνιοι τη νύχτα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να μας κάνει πιο ευαίσθητους σε πράγματα που θεωρούμε απειλητικά. Αυτό μπορεί να μας κάνει να εστιάσουμε περισσότερο σε αυτό που μπορεί να πάει στραβά και μας κάνει πιο επιρρεπείς σε καταστροφές.

  1. Δίδαξε τον εσωτερικό σου κριτικό να είναι πιο συμπονετικός

Η καταστροφολογία μπορεί να οδηγηθεί από τον εσωτερικό μας κριτικό, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα που μας κάνει συναισθηματικούς.

Όταν συμβεί αυτό, προσπάθησε να φανταστείς τον εσωτερικό σου κριτικό σαν να κοιτάζεις μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου. Ποια γλώσσα χρησιμοποιείς; Θα χρησιμοποιούες αυτή τη γλώσσα όταν μιλάς για κάποιον άλλο σε παρόμοια κατάσταση; Είναι χρήσιμη ή δικαιολογημένη η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο εσωτερικός σου κριτικός; Συχνά οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα είναι όχι. Έχεις επίγνωση της γλώσσας που χρησιμοποιεί ο εσωτερικός σου επικριτής όταν ανησυχείς ή αγχώνεσαι; Εάν είναι υπερβολικά σκληρός, προσπάθησε να στραφείς σε έναν πιο ευγενικό τρόπο να μιλήσεις στον εαυτό σου.

  1. Φτιάξε μια καλύτερη ιστορία

Ακόμα κι αν τα πράγματα πήγαν στραβά στο παρελθόν, αυτό είναι απίθανο να συμβεί στο μέλλον – παρά το τι θα μπορούσαμε να πούμε στον εαυτό μας. Εάν έχεις την τάση να καταστροφολογείς για μελλοντικά γεγονότα, προσπάθησε να σκεφτείς τρόπους με τους οποίους αυτό το γεγονός μπορεί να πάει καλά, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς λιγότερο άγχος.

Μια άλλη στρατηγική είναι να δημιουργήσεις, όχι μόνο μία, αλλά μια σειρά από εύλογες ιστορίες για το τι μπορεί να συμβεί. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να σου υπενθυμίσεις ότι οι ιστορίες που λες στον εαυτό σου είναι ακριβώς αυτές — ιστορίες. Η επιλογή να εστιάσεις στις ιστορίες με θετικό αποτέλεσμα μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αισθανθείς λιγότερο άγχος ή άγχος.

  1. Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου

Προσπάθησε να είσαι πιο συμπονετικός με τον εαυτό σου όταν σκέφτεσαι το μέλλον σου. Αυτό είναι πιο δύσκολο από ό,τι φαντάζεσαι—ακόμα και για άτομα που είναι πολύ συμπονετικά και συμπονετικά με τους άλλους. Η συμπόνια και η ενσυναίσθηση εξελίχθηκαν για να μας βοηθήσουν να αλληλεπιδρούμε καλά με τους άλλους. Ως εκ τούτου, η συμπόνια και η ενσυναίσθηση δεν έχουν σχεδιαστεί πραγματικά για να χρησιμοποιηθούν για τον εαυτό σας. Αλλά μικρά πράγματα—όπως το να ρωτήσεις ποιες συμβουλές μπορείς να δώσεις σε έναν φίλο στην περίπτωσή σου—μπορούν να σε βοηθήσουν να έρθεις σε επαφή με τη συμπονετική φωνή σου. Η συχνή εξάσκηση μπορεί ακόμη και να σε βοηθήσει να δεις λύσεις όπου διαφορετικά θα είχες επικεντρωθεί μόνο στο πρόβλημα.

Ο σχεδιασμός για τρόπους με τους οποίους τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά στο μέλλον εξυπηρετεί έναν σκοπό—και αυτός είναι να μας κρατήσει ασφαλείς. Αλλά αν συχνά διαπιστώνεις ότι καταστρέφεσαι σκεπτόμενος όλα τα χειρότερα σενάρια —ειδικά εις βάρος της δικής σου ψυχικής υγείας— μπορεί να είναι σημαντικό να υπενθυμίσεις στον εαυτό σας ότι τα πράγματα για τα οποία ανησυχείς μπορεί να μην συμβούν ποτέ και, αν το κάνουν, πιθανότατα θα βγουν πολύ καλύτερα από ό,τι περίμενες.


Πηγή: 

https://greatergood.berkeley.edu/article/item/four_ways_to_stop_imagining_the_worst_will_happen

Σπυριδούλα Βουγιούκα

H Σπυριδούλα Βουγιούκα είναι μία ενθουσιώδης συγγραφέας και digital marketer που αγαπά να προσφέρει και να δημιουργεί, με εμπειρία στο Copywriting, Social Media Management και Content Creation. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα σκυλάκια, στα ζεστά brownies και τα μακαρόνια.

Επικοινωνήσετε μαζί μας

Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας εντός 24 - 48 εργάσιμων ωρών.