Δυσκολεύεσαι στον ύπνο; 4 απροσδόκητοι τρόποι για να κοιμηθείς σαν πουλάκι

Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση της ευγνωμοσύνης, της συγχώρεσης, της επίγνωσης και της αυτοσυμπόνιας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο μας σε στρεσογόνες στιγμές.
Πολλοί από εμάς υποφέρουμε από έλλειψη ύπνου αυτές τις μέρες. Ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλειά μας, τις δουλειές, τη διαταραγμένη εκπαίδευση των παιδιών και πολλά άλλα κρατούν πολλούς από εμάς ξύπνιους τη νύχτα, δημιουργώντας κόπωση και άγχος την επόμενη μέρα. Αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και ακόμη και αυτοκτονία.
Η βελτίωση της «υγιεινής του ύπνου» είναι μια καλή θεραπεία—συμπεριλαμβανομένου του να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, να φροντίζετε το δωμάτιό σας να είναι σκοτεινό και ήσυχο την ώρα του ύπνου, να παραλείπετε την απογευματινή καφεΐνη και να δημιουργείτε τελετουργικά για τον ύπνο (όπως να φοράτε άνετες πιτζάμες και να διαβάζετε ένα βιβλίο πριν τον ύπνο).
Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν από προβλήματα ύπνου ακόμα και μετά από τις παραπάνω προσαρμογές. Και, αν και η στροφή σε υπνωτικά χάπια μπορεί να είναι αποτελεσματική, μπορεί επίσης να είναι εθιστική ή μπορεί να διαταράξει τα όνειρά μας, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερης ποιότητας ύπνο.
Ευτυχώς, μπορεί να υπάρχουν άλλα πράγματα που αξίζει να προσπαθήσουμε να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε που έχουν να κάνουν περισσότερο με το μυαλό μας παρά με το σώμα μας.
Διαλογισμός ενσυνειδητότητας (Mindfulness meditation)
Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι άνθρωποι πέρασαν 10 ημέρες χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που είτε τους καθοδηγούσε μέσω διαλογισμού επίγνωσης είτε προκαλούσε περιπλάνηση του νου (μη εστιασμένη προσοχή). Στη συνέχεια ανέφεραν πόσο προσεκτικοί ήταν και πόσο κοιμήθηκαν την επόμενη μέρα.
Αφού λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο (όπως πόση καφεΐνη έπιναν οι άνθρωποι, η ηλικία τους ή τα προηγούμενα επίπεδα άγχους κ.λπ.. Όσοι άσκησαν ενσυνειδητότητα και έγιναν πιο προσεκτικοί δεν έχασαν τόσο πολύ ύπνο όσο αυτοί στην άλλη ομάδα, πιθανότατα επειδή αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ενσυνειδητότητα βοηθά τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα χωρίς να τα καταπολεμούν, μειώνοντας την έντασή τους και εμποδίζοντάς τους να ξεφύγουν από τον έλεγχο.
Αυτοσυμπόνια
Η αυτοσυμπόνια είναι κάτι που όλοι μας θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή. Το να κατηγορούμε τον εαυτό μας για λάθη και ελαττώματα που αντιλαμβανόμαστε θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάθλιψη χαμηλού βαθμού, την οποία πολλοί από εμάς ήδη νιώθουμε. Η συμπόνια προς τον εαυτό μας βοηθά να είμαστε πιο ευγενικοί με εμάς καθώς περνάμε από τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Kristin Neff, η αυτοσυμπόνια περιλαμβάνει την προσοχή στις εσωτερικές και εξωτερικές μας εμπειρίες (mindfulness), το να αναγνωρίζουμε πότε υποφέρουμε και να στέλνουμε ευγενικά μηνύματα στον εαυτό μας και να έχουμε κατά νου την κοινή μας ανθρωπιά – ότι δεν είμαστε μόνοι στις ατέλειές μας ή ταλαιπωρία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που συμπονούν τον εαυτό τους έχουν καλύτερο ύπνο, συμπεριλαμβανομένου του λιγότερης δυσκολίας να αποκοιμηθούν μετά από μια αγχωτική μέρα.
Ευγνωμοσύνη
Το να νιώθουμε ευγνωμοσύνη είναι ένας καλός τρόπος για να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Τώρα, φαίνεται να βοηθά και στον ύπνο.
Σε μια μελέτη, 119 νεαρές γυναίκες επιλέχθηκαν τυχαία για να γράψουν για ανθρώπους και πράγματα για τα οποία ήταν ευγνώμονες κάθε μέρα, πράγματα που συνέβαιναν κάθε μέρα ή για τίποτα. Μετά από δύο εβδομάδες, η ποιότητα του ύπνου των ανθρώπων βελτιώθηκε σημαντικά στην ομάδα ευγνωμοσύνης και αυτό βοήθησε στη βελτίωση της ευημερίας και της αισιοδοξίας τους και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης επίσης. Ένας λόγος που η ευγνωμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο είναι ότι μια ευγνώμων νοοτροπία φαίνεται να μας βοηθά να αγκαλιάσουμε πιο θετικές σκέψεις και να αφήσουμε πιο αρνητικές πριν πάμε για ύπνο και να αφεθούμε πιο εύκολα.
Συγχώρεση
Για μερικούς ανθρώπους, το να συγχωρούν άλλους είναι δύσκολο. Αλλά εκείνοι που μελετούν τη συγχώρεση θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητα για τη θεραπεία των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, αλλά κυρίως σημαντικό για εμάς τους ίδιους, βοηθώντας μας να αφήσουμε μνησικακίες που μειώνουν την προσωπική μας ευημερία.
Αν αυτό που σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα είναι να κρατάτε μνησικακίες, θα μπορούσε να αξίζει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ασκήσετε τη συγχώρεση. Το να συγχωρούμε κάποιον μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι, πιο αισιόδοξοι, λιγότερο καταθλιπτικοί και ανήσυχοι και λιγότερο ευάλωτοι στο άγχος. Και μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις μας με τους άλλους, ειδικά με τους πιο κοντινούς μας, κάτι που είναι σημαντικό όταν πολλοί από εμάς έχουμε περιορισμένη ικανότητα αλληλεπίδρασης με άλλους αυτή τη στιγμή.
Το ωραίο με όλες αυτές τις πρακτικές είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνες τους ή ταυτόχρονα και δεν έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Όχι μόνο αυτό, η εξάσκηση αυτών των κλειδιών για την ευτυχία μπορεί να έχει την επιθυμητή παρενέργεια να σας βοηθήσει να γίνετε πιο χαρούμενος ή ακόμα καλύτερα πιο υγιής άνθρωπος.
Πηγή:
https://greatergood.berkeley.edu/article/item/four_ways_to_stop_imagining_the_worst_will_happen

Σπυριδούλα Βουγιούκα
H Σπυριδούλα Βουγιούκα είναι μία ενθουσιώδης συγγραφέας και digital marketer που αγαπά να προσφέρει και να δημιουργεί, με εμπειρία στο Copywriting, Social Media Management και Content Creation. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα σκυλάκια, στα ζεστά brownies και τα μακαρόνια.