Είναι ο εγκέφαλός σας ομιχλώδης; 4 τρόποι για να ξεκαθαρίσεις το τοπίο

Μελέτες διαπιστώνουν ότι η απομόνωση, το άγχος και η αβεβαιότητα μπορούν να προκαλέσουν λήθη και αποδιοργάνωση.
Τις προάλλες, η φίλη μου η Μαρίνα μου είπε ότι ένα βράδυ έκλεισε άθελά της τον άντρα της στον κάτω όροφο του σπιτιού τους. Ήξερε ότι ήταν εκεί κάτω, αλλά ενώ έκλεινε αποσπασματικά την πόρτα για τη νύχτα, το ξέχασε τελείως. Δεν συνειδητοποίησε τι είχε κάνει μέχρι που είδε ένα μήνυμα από τον άντρα της το επόμενο πρωί που της ζητούσε να τον αφήσει να βγει.
«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι του το έκανα αυτό», λέει. «Έμεινα έκπληκη και ανησύχησα που δεν είχα επίγνωση, ούτε αυτή τη στιγμή ούτε μετά, τι είχα κάνει».
Η ιστορία της Μαρίνας είναι μια από τις πολλές ιστορίες που άκουσα πρόσφατα από ανθρώπους που υποδηλώνουν ότι δυσκολεύονται περισσότερο να παραμείνουν συγκεντρωμένοι, να λάβουν αποφάσεις ή να θυμηθούν πράγματα. Αυτό το έχω βιώσει η ίδια—ψάχνοντας να βρω τα χαμένα μου κλειδιά, ξεχνάω τα ραντεβού και αφήνω τα φώτα αναμμένα σε άδεια δωμάτια. Όσον αφορά τη δουλειά, είμαι λιγότερο συγκεντρωμένη και δυσκολεύομαι να κάνω πράγματα.
Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι αυτός της πανδημίας. Είναι σαφές ότι οι συνθήκες του COVID-19 έχουν επηρεάσει τα επίπεδα άγχους, τον ύπνο και την ψυχική υγεία των ανθρώπων – ειδικά εκείνων που δεν αντιμετωπίζουν καλά την αβεβαιότητα. Αυτό, με τη σειρά του, έχει επηρεάσει τη γνωστική μας ευεξία, οδηγώντας σε χαμηλότερη απόδοση σε εργασίες που απαιτούν προσοχή, μνήμη ή λήψη αποφάσεων και έχουν προκαλέσει τη λεγόμενη «ομίχλη του εγκεφάλου». Αν και οι ηλικιωμένοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, τελικά και οι πιο νέοι δεν έχουμε καταφέρει να ξεφύγουμε από τις συνέπειες των lockdown και όχι μόνο.
Τι μπορείτε όμως να ακολουθήσετε για να καθαρίσετε αυτήν την ενοχλητική ομίχλη;
-
Γίνετε πιο σκόπιμοι στην κατανάλωση ειδήσεων
Δυστυχώς, οι εφημερίδες, τα τηλεοπτικά προγράμματα ειδήσεων και πολλοί ιστότοποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης βγάζουν τα χρήματά τους τραβώντας την προσοχή σας—και τίποτα δεν τραβάει την προσοχή καλύτερα από τις αρνητικές ειδήσεις. Αλλά η επανειλημμένη έκθεση σε κρίσεις προκαλεί όλεθρο στην ευημερία μας και μπορεί να οδηγήσει σε κακή λήψη αποφάσεων.
Αν θέλουμε να μειώσουμε το άγχος και να διατηρήσουμε την ευκρίνεια, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε την κατανάλωση των μέσων ενημέρωσης και να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε τις ειδήσεις μας. Για παράδειγμα, αφού διαβάσετε μια ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο εξωτερικό στην Ουκρανία, μπορεί να παραλείψετε να παρακολουθείτε 24ωρες ειδήσεις μέσω καλωδίου, όπου οι ίδιες ιστορίες επαναλαμβάνονται κατάματα. Μπορεί να περιορίσετε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο μόνοι, καταθλιπτικοί και ανήσυχοι.
Στην πραγματικότητα, τα διαλείμματα από την τεχνολογία, γενικά, θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να εστιάσετε καλύτερα στη δουλειά και αλλού.
-
Ασκηθείτε τακτικά — έξω, αν μπορείτε
Ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την καταπολέμηση του στρες ή την καταπολέμηση της κατάθλιψης είναι η άσκηση. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να σκεφτόμαστε πιο καθαρά. Εάν έχετε πάρκο ή ανοιχτό χώρο κοντά, δοκιμάστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην κίνηση ενώ βρίσκεστε σε χώρους πρασίνου (ειδικά ανάμεσα σε δέντρα).
Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το να είμαστε έξω σε πιο φυσικά περιβάλλοντα είναι χρήσιμο για την ευεξία μας και έχει θετικά αποτελέσματα στη γνωστικότητά μας πέρα και πέρα από εκείνα που προέρχονται μόνο από την άσκηση.
Όταν ασκούμαστε, ενθαρρύνουμε τη ροή του αίματος μέσω του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου μας, ο οποίος χρειάζεται οξυγόνωση για να αποδώσει τα μέγιστα. Το να κάθεσαι για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς να κάνεις διαλείμματα για να κινηθείς έχει συνδεθεί με εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με την άνοια, καθώς και με κακή γνωστική λειτουργία. Η άσκηση, από την άλλη πλευρά, συνδέεται με την καλύτερη γνωστική λειτουργία – και ακόμη και η μέτρια άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να σκεφτόμαστε πιο καθαρά και να αποδίδουμε καλύτερα σε εργασίες που απαιτούν εστίαση.
-
Μείνετε συνδεδεμένοι με τους άλλους
Η έλλειψη κοινωνικοποίησης κατά τη διάρκεια του lockdown για τον COVID μπορεί να ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τη γνώση των ανθρώπων.
Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, ερευνητές στη Σκωτία δοκίμασαν τη γνωστική λειτουργία σε 342 ενήλικες ηλικίας 18-72 ετών, ξεκινώντας από τη στιγμή που ίσχυαν οι περιορισμοί του lockdown αλλά μειώνονταν με την πάροδο του χρόνου. Οι συμμετέχοντες εκτέλεσαν διαδικτυακές εργασίες που μέτρησαν την προσοχή, τη μνήμη, τη λήψη αποφάσεων, την εκτίμηση του χρόνου και τις μαθησιακές τους δεξιότητες. οι ερευνητές μέτρησαν επίσης πόσο απομονωμένοι ήταν. Όταν συνέκριναν τα αποτελέσματα των δοκιμών με το επίπεδο απομόνωσης που βίωναν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γνωστική λειτουργία βελτιώθηκε καθώς οι άνθρωποι απομονώνονταν λιγότερο και είχαν ευκαιρίες να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο.
Αν και μερικά από αυτά θα μπορούσαν να οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως η έλλειψη άσκησης, μια πρόσφατη ανασκόπηση πολλών μελετών (προ πανδημίας) επιβεβαιώνει ότι η κοινωνικοποίηση είναι σημαντική για να διατηρείς τον εαυτό σου σε γνωστική φόρμα. Διαπίστωσε επίσης ότι η μοναξιά αυξάνει την ευπάθεια των ανθρώπων στη γνωστική εξασθένηση, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων. Επομένως, είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους για να είστε με άλλους —με ασφάλεια, φυσικά— για να διατηρήσετε τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου σας.
-
Δοκιμάστε νέες προκλήσεις, μάθετε καινούριες δεξιότητες
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άρχισα να μαθαίνω να μιλάω ισπανικά εν αναμονή μελλοντικών ταξιδιών εκεί. Ήταν σίγουρα μια γνωστική πρόκληση – μια πρόκληση που ήταν διασκεδαστική και, ελπίζω, θα βοηθήσει στην αποτροπή της άνοιας (η οποία συμβαίνει στην οικογένειά μου). Πιθανότατα γνωρίζετε ανθρώπους που έχουν χρησιμοποιήσει τους περιορισμούς του lockdown ως ευκαιρία να μάθουν να παίζουν ένα νέο όργανο, να γράφουν ποιήματα ή ιστορίες, να μελετούν την ιστορία τους ή να κατασκευάζουν έπιπλα.
Είτε υπάρχει πανδημία είτε όχι, η χρήση του εγκεφάλου σας με νέους, προκλητικούς τρόπους είναι καλή για την υγεία των νευρώνων και θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να παραμείνει υγιής. Φυσικά, δεν πρέπει να αναλάβετε περισσότερα να κάνετε εάν ήδη δυσκολεύεστε να συμβαδίσετε με τα βασικά. Αλλά το να παρατηρήσετε ευκαιρίες για να ενσωματώσετε νέα πράγματα στην καθημερινή σας ρουτίνα—ακόμα και να ακολουθήσετε μια νέα διαδρομή στη βόλτα σας ή να δοκιμάσετε μια νέα συνταγή—θα μπορούσε να προσφέρει στον εγκέφαλό σας μια διασκεδαστική προπόνηση χωρίς να προσθέσετε περισσότερα στη λίστα υποχρεώσεων σας.
Πηγή:
https://greatergood.berkeley.edu/article/item/four_ways_to_stop_imagining_the_worst_will_happen

Σπυριδούλα Βουγιούκα
H Σπυριδούλα Βουγιούκα είναι μία ενθουσιώδης συγγραφέας και digital marketer που αγαπά να προσφέρει και να δημιουργεί, με εμπειρία στο Copywriting, Social Media Management και Content Creation. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα σκυλάκια, στα ζεστά brownies και τα μακαρόνια.