Πόσο πρόθυμος είσαι να βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου τελικά;

Έχει αποδειχτεί μέσα στα χρόνια πως όταν κάποιος προσφέρει βοήθεια σε κάποιον άλλον άνθρωπο, φίλο του ή ακόμα και άγνωστο συνάνθρωπό του, οδηγείται σε σημαντικές εμπειρίες και δυναμώνει τις σχέσεις τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους γύρω του. Επιπλέον, πολλές μελέτες, μία από αυτές και του Jamil Zaki [1] ο οποίος είναι ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Stanford, έχουν δείξει πως το να συμπάσχεις και να βοηθάς αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη είναι μία ενστικτώδης απάντηση οι άνθρωποι αισθάνονται αρκετά πιο χαρούμενοι κάνοντας πράξεις καλοσύνης[2].   Όπως συμβαίνει και με την Xuan Zhao [3] η οποία υποστηρίζει πως κάθε φορά που κάποιος την πλησιάζει να ζητήσει τη βοήθεια της με οποιονδήποτε τρόπο, εκείνη νιώθει όχι μόνο πιο ζωντανή αλλά αποκτά και ένα πραγματικό κίνητρο να τους βοηθήσει.

Γιατί όμως μερικοί άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν από κάποιους άλλους;

Φαίνεται πως η διασύνδεση των μεταβλητών της προσωπικότητας ενός ανθρώπου σε σχέση με την πρόθεση να προσφέρει βοήθεια είναι ο κύριος λόγος που μερικά άτομα εμφανίζονται πιο πρόθυμα να βοηθήσουν. Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο ταπεινό χαρακτήρα παρουσιάζει κάποιος, τόσο πιο αυξημένη φαίνεται να είναι η τάση που έχει να προσφέρει βοήθεια όπου μπορεί όπως αποδείχτηκε από πρόσφατη έρευνα του Baylor University. 

Η πιθανότερη εξήγηση αυτού του φαινομένου είναι ότι η έλλειψη της αλαζονείας, ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, οδηγεί το ίδιο το άτομο να πιστέψει ασυνείδητα πως ο καθένας μπορεί να βρεθεί στη θέση του να χρειαστεί βοήθεια ανά πάσα στιγμή αντί στη θέση παροχής αυτής. 

Τελικά, αν όλοι αναρωτηθούμε βαθιά μέσα μας πως θα θέλαμε να μας αντιμετωπίσουν όταν κι εμείς οι ίδιοι χρειαστούμε κάποιου είδους βοήθεια, ίσως αναλογιστούμε το μέγεθος της σημασίας της προσφοράς και βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στην διευκόλυνση της ζωής κάποιους σε μία δύσκολη στιγμή. 


Πηγές: 

[1] https://www.warforkindness.com/bio

[2] https://greatergood.berkeley.edu/article/item/why_is_it_so_hard_to_ask_for_help

[3] https://greatergood.berkeley.edu/article/item/why_is_it_so_hard_to_ask_for_help

Σπυριδούλα Βουγιούκα

H Σπυριδούλα Βουγιούκα είναι μία ενθουσιώδης συγγραφέας και digital marketer που αγαπά να προσφέρει και να δημιουργεί, με εμπειρία στο Copywriting, Social Media Management και Content Creation. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα σκυλάκια, στα ζεστά brownies και τα μακαρόνια.

Επικοινωνήσετε μαζί μας

Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας εντός 24 - 48 εργάσιμων ωρών.